Pulpety rybne w zalewie

987dc112e1

 

1 kg filetu z mintaja lub dorsza
3 cebule
3 ząbki czosnku
3 jajka
4 łyżki bułki tartej
pieprz i sól do smaku

Rybę zmiksować blenderem lub zmielić w maszynce.
Dodać posiekaną cebulkę i czosnek,wsypać bułkę tartą,przyprawić solą i pieprzem.
Wszystko wymieszać i odstawić na 15 minut,aby bułka tarta napęczniała.
Małą łyżeczką nabierać masę rybną,formować kuleczki ,panierować w bułce tartej i piec na gorącym oleju.
Upieczone kuleczki ułożyć na ręczniku papierowym,aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Przygotować zalewę;
2 litry wody
1 szklanka octu
6 łyżek cukru
2 łyżki soli
4 liście laurowe
15 kulek angielskich
4 duże cebule pokrojone w półplasterki
1 marchewka-pokrojona w plasterki
Wszystko zagotować.
Do gotującej zalewy wrzucić usmażone klopsiki gotując je w tej zalewie około 10-15 minut.
Klopsiki wraz z zalewą przełożyć do słoika,odstawić na minimum 24 h.

Znakomita jest również mielona ryba wymieszana z mielonym mięsem,w proporcji pół na pół.