Ciasto rumowo sezamowe

c3eff3a9c9

 

Biszkopt;
4 jaja
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
4 łyżki mąki
1 łyżka gorzkiego kakao
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki  proszku do pieczenia ( można pominąć )

Białka oddzielić osobno, dodając szczyptę soli
Ubić na sztywną pianę dodając cukier i cukier waniliowy.
Dodać kolejno po jednym żółtku
Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
Wszystko zmiksować na małych obrotach.
Ciasto wlać do prostokątnej formy 36 x 25 cm, wyłożonej papierem pergaminowym (tylko dno,bez boków)
Piec w temp.180 stopni przez 10-15 minut

Masa;
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
1 kostka masła o temperaturze pokojowej
20 dag rodzynek namoczonych w rumie
7-8 paczuszek sezamek

Dodatkowo przygotować;
Około 25 sztuk herbatników typu petitki
200 ml rumu

Puszkę z mlekiem gotować we wrzątku 3 godziny i wystudzić ( lub użyć gotowej masy kajmakowej )
Masło utrzeć z zimną masą kajmakową, dodać rodzynki i pokruszone sezamki.
Masę wyłożyć na zimny biszkopt, układając na górze herbatniki namoczone w rumie.
Całość polać rozpuszczoną czekoladą i posypać dodatkową paczuszką pokruszonych sezamek.