Wieprzowina duszona w kiszonej kapuście

Wieprzowina duszona w kiszonej kapuście

 

1,5 kg karkówki lub łopatki
1,8 kg kapusty kiszonej
5 łyżek wody
1 listek laurowy
3 ziela angielskie
2 cebule

Marynata do mięsa.
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka papryki
0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżeczka suszonego czosnku (lub posiekane 3 ząbki świeżego)
1,5 łyżeczki przyprawy do mięsa wieprzowego
Wszystko wymieszać,natrzeć mięso i odstawić w chłodne miejsce na jeden dzień.

Cebulę posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju.
Kapustę wymieszać z przyprawami i podsmażoną cebulką.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę kapusty,na to kładziemy zamarynowane mięso obkładając go ze wszystkich stron pozostałą kapustą.
Wlewamy 5 łyżek wody, przykrywamy i pieczemy ponad 2 godziny.

Mięso przed obłożeniem kapustą można pokroić w plastry,wtedy czas pieczenia jest o wiele krótszy.

W podobny sposób można zrobić udka drobiowe przyprawione przyprawą do kurczaka,które kładziemy tylko na kilogramie kapusty niczym je nie przykrywając.