Tort „Czekoladowa kopuła”

Tort czekoladowa kopuła

 

ciasto;
1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki gorzkiego kakao
szczypta soli


wszystko wymieszać i dodać;
75 ml mleka
2 jajka
200 ml coca-coli
1 kostka rozpuszczonego masła lub margaryny
Wszystko utrzeć i wlać do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 25 cm.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec około 40-45 minut.,sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już upieczone

Masa czekoladowa;
300 ml kremówki 30%
400 ml gęstego jogurtu
5 płaskich łyżeczek żelatyny (razem 25g)
250 ml mleka
200 g gorzkiej czekolady
4 łyżki cukru pudru
2 małe cukry waniliowe (razem 16g)

Czekolady rozpuścić w gorącym mleku,odstawić do całkowitego wychłodzenia
Żelatynę namoczyć w około 100 ml zimnej wody,odstawić do napęcznienia po czym rozpuścić na małym ogniu.
Kremówkę ubić z cukrem waniliowym.
Jogurt utrzeć z cukrem pudrem,wymieszać z ubitą kremówkę wlewając rozpuszczoną i zimną żelatynę oraz zimne mleko z rozpuszczoną czekoladą,wymieszać po czym wlać do metalowej lub szklanej miski o tej samej średnicy(lub mniejszej) co spód ciasta odstawiając w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.

Ciasto przekroić wzdłuż na dwie części,zostawiając dolną część jako spód,a górę ciasta pokruszyć.
Miskę z masą wstawić na garnek z gorącą wodą na około5 sekund,po czym odwracając miskę przełożyć masę na spód ciasta.
Górę masy posypać okruchami ciasta.

Jogurt można zamienić na 400 ml śmietany kremowej,zmniejszając przy tym ilość żelatyny o jedną łyżeczkę niż jest podane w przepisie

Naczynie możemy również przed wlaniem masy posmarować lekko olejem,wtedy nie trzeba wstawić miski na garnek z wrzącą wodą.