Ciasto 3 Bit

Ciasto 3 bit

 

Przepis na blaszkę o wymiarach 23 cm x 37 cm

Biszkopt;
4 jajka
4 łyżki cukru
1 mały cukier waniliowy
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki wody


Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym przez 10 minut,po czym dodać obie przesiane mąki wymieszane z proszkiem,oraz wodę.Piec około 10-15 minut w tem 180 stopni.

Dodatkowo przygotować;
20 sztuk herbatników szkolnych o wymiarach 7cm x 5 cm
170 g krakersów

Masa budyniowa;
2 budynie śmietankowe
4 łyżki cukru
0,5 litra mleka
1 cytrynowa galaretka.
1 kostka masła lub margaryny

Budynie ugotować z cukrem w 0,5 litra mleka,odstawić i do gorącego budyniu wsypać suchą galaretkę którą trzeba dobrze wymieszać po czym odstawić do całkowitego wystudzenia.
Zimną masę budyniową utrzeć z masłem (lub margaryną).

Masa karmelowa;
Puszka masy krówkowej

Masę zmiksować około 2,5 minuty do momentu aż zrobi się lekko płynna.

Masa smietankowa;
300 ml śmietany 30%
2 małe cukry waniliowe (razem 16 g)
1 śnieżka
3 płaskie łyżeczki żelatyny.

Żelatynę namoczyć w 1/3 szklance wody,po czym rozpuścić na małym płomieniu.
Kremówkę ubić z cukrem waniliowym ,śnieżkę ubić według przepisu na opakowaniu.
Obie masy połączyć dodając ostudzoną żelatynę.

Na upieczony biszkopt dajemy masę z budyniów,na to układamy herbatniki.
Na herbatniki wylewamy masę krówkową,po czym układamy krakersy,na krakersy kładziemy masę śmietankową.
Odstawiamy na 24 godziny,aby wszystko się przegryzło i zmiękło
Dekorujemy potartą czekoladą

Rady;
Można zrezygnować ze spodu biszkoptowego,a zamiast niego ułożyć jako spód dodatkową porcję herbatników.
Zamiast zmiksować masę krówkową można ją utrzeć z 3/4 kostki masła lub margaryny,wtedy masa jest wyższa,ale za to bardziej kaloryczna.