Placek z masą cytrynową

Placek z masą cytrynową

 

Ciasto;
5 jajek
1 szklanka cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
2,5 szklanki mąki
2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklanki oleju
1 szklanka gorącej wody
Parę kropel olejku cytrynowego

Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę,po czym wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wlać olej.
Całość wymieszać,wlewając gorącą wodę i ponownie wszystko dobrze utrzeć.
Ciasto wlać do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 29 cm.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st. na około 35 minut.

Masa;
1,5 szklanki wody
¾ szklanki cukru
2 średnie cytryny
50 g masła
1 suchy budyń waniliowy (na 0,5 litra )
1 jajko

Skórkę z cytryny zetrzeć,a sok wycisnąć.
1 szklankę wody wlać do garnka,dodać cukier,masło,sok z cytryny(około 50-60 ml) oraz skórkę.
Całość zagotować po czym wlać budyń wymieszany z pozostałą wodą i jajkiem,mieszać aż całość zgęstnieje.

Zimne ciasto przekroić wzdłuż na dwa placki.
Na jeden placek wyłożyć ostudzoną masę i przykryć drugim.
Wierzch ciasta można oblać lukrem lub posypać cukrem pudrem.