Ciasto kasate

Ciasto Kasate

 

4 duże jajka
4 łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
cukier waniliowy


Białka ubić na sztywno z cukrem, do tego dodać kolejno po jednym żółtku, lekko wymieszać i powoli dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Wylać do dużej tortownicy o średnicy 29 cm
Piec około 10-15 minut w tem.180 stopni.

(lub użyć gotowego biszkoptu)

Masa maślana;
1 kostka masła lub margaryny
4 żółtka
4 łyżeczki żelatyny
1 budyń waniliowy
6 łyżek cukru
100 g. wiórków kokosowych
400 ml. mleka

Żelatynę namoczyć w 1/3 szklance wody,po czym rozpuścić na małym płomieniu.
Budyń ugotować w 400 ml. mleka z dodatkiem 2 łyżek cukru,ostudzić.
Żółtka utrzeć do białości z 4 łyżkami cukru.
Masło lub margarynę utrzeć na puch dodając zimny budyń i utarte żółtka,po czym dodać kokos i ostudzoną żelatynę.

Masa z galaretką
2 śnieżki
2 galaretki wiśniowe lub truskawkowe.

Obie galaretki wsypać do 0,5 litra gorącej wody,rozpuścić i ostudzić.
Śnieżkę ubić według przepisu na opakowaniu dodając gęstniejącą galaretkę.

Masę maślaną wykładamy na biszkopt,na górę kładziemy masę ze śnieżkami.

Propozycje;
Masę maślaną można podzielić na połowę i do jednej części dodać 1 łyżkę kakao(ciasto będzie wtedy o trzech smakach)
Przed wlaniem masy z galaretek proponuję na masę maślaną ułożyć dowolne miękkie owoce.
Zamiast śnieżek można ubić 4 białka które zostały po masie maślanej.