Kniszki ziemniaczane z farszem jajecznym

Kniszki ziemniaczane

1200 g ziemniaków
8 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 surowe jajka
4 łyżki smalcu lub oleju
2 cebule
sól,pieprz do smaku

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i przecisnąć przez praskę (lub zmielić)
Cebule bardzo drobno pokroić.
Wszystko razem wymieszac dodając pozostałe składniki,doprawić pieprzem i solą.
Zagnieść , zrobić wałek, pociąć w grube krążki.
Każdy krążek ciasta spłaszczyć dłonią,ponakładać sporą łyżeczkę farszu.
Zlepić jak pierogi lub krążki

Kniszki ziemniaczane2
Posmarować dodatkowo rozkłóconym jajkiem i ułożyć na natłuszczonej blasze.
Piec ok. 30-35 minut w temperaturze 180 st., aż się zezłocą
(Piekę 15 minut dolną grzałką,a pozostały czas górną grzałką)

Kniszki ziemniaczane4

Farsz jajeczny;
8 jajek
pęczek szczypiorku
4 łyżki gęstego jogurtu lub śmietany
sól,pieprz do smaku.
Jajka ugotować na twardo,przepuścić przez praskę (lub bardzo drobno pokroić)
Dodać posiekany szczypior,jogurt,przyprawy po czym wszystko wymieszać.

Proponuję również inne farsze.
Farsz mięsny
400 g gotowanego mięsa,zmielonego
1 duża cebula-drobno posiekana
1 jajko
pieprz i sól
Wymieszać wszystkie składniki farszu.

Farsz z wątróbki
500 g pieczonej wątróbki drobiowej lub wieprzowej(zmielonej)
1 jajko
3 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki dobrze wyrobić.

Gdyby farsz mięsny lub z wąróbki był za suchy,proponuję dodać 1-2 łyżki wody.