Pijana zakonnica

Pijana zakonnica

 

(Przepis na dużą tortownicę o średnicy 29 cm)

Biszkopt;
8 jajek
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielić osobno ze szczyptę soli
Ubić na sztywną pianę dodając cukier i cukier waniliowy
Dodać kolejno po jednym żółtku
Po czym dodać przesiane obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia
Ciasto wylewamy do okrągłej formy gdzie dno jest wyłożone papierem pergaminowym
Piec w temp.180 stopni około 20-25 minut (do suchego patyczka)
Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Polewa;
100 g. czekolady gorzkiej
100 g. czekolady mlecznej
2 łyżki cukru pudru
5 łyżek wody
200 ml rumu (lub innego alkoholu)
W kąpieli wodnej rozpuścić czekolady z wodą i cukrem.
Odstawić do wystygnięcia po czym wlać rum (lub inny alkohol)

Masa;
500 ml. śmietany kremówki
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki żelatyny.
Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody,pozostawić do napęcznienia ,po czym rozpuścić.
Zimną śmietanę ubić z cukrem waniliowym dodając rozpuszczoną żelatyną

Wykonanie;
W wystudzonym biszkopcie robimy otwory uchwytem drewnianej łyżki lub mątewki (mniej więcej do połowy grubości biszkoptu)
W te dziury wlewamy letnią lub ostudzoną polewę
Na wierzch kładziemy bitą śmietanę i odstawiamy na parę godzin do lodówki.