Ciasto wiśniowe bez pieczenia
Przepis na średnią tortownicę o wymiarach 26 cm.
Spód;
250 g. płatków kukurydzianych typu Corn Flakes
400 g. kremu czekoladowego typu nutella
Płatki kukurydziane wsypać do worka foliowego i rozgnieść na drobno za pomocą wałka,po czym dodać krem czekoladowy i wszystko dobrze zagnieść.
Dno tortownicy wyłożyć papierem pergaminowym.
Masę z płatków wyłożyć na spód formy, docisnąć i łyżką wyrównać wierzch.
Wstawić na 0,5 godziny do lodówki.
Masa jogurtowa;
300 ml. śmietany kremówki 30%
400 ml. gęstego jogurtu
2 galaretki wiśniowe
0,5 litra wody
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Obie galaretki rozpuścić w 0,5 litra gorącej wody,ostudzić.
Śmietanę ubić cukrem waniliowym.
Jogurt utrzeć z cukrem pudrem
Ubitą śmietanę połączyć z jogurtem wlewając gęstniejącą galaretkę.
Masę wlać na przygotowany spód z płatków.
Na górę polecam ułożyć wiśnie ( w tym przypadku był dany mus wiśniowy,co nie było dobrym pomysłem)
Dodatkowo przygotować;
1 galaretkę wiśniową
400 ml. gorącej wody
Galaretką rozpuścić w gorącej wodzie,ostudzić i gęstniejącą zalać owoce
Rada;
Płatki kukurydziane można zastąpić sucharkami lub herbatnikami.
Jogurt można zastąpić kwaśną śmietaną.