Bigos gołąbkowy

Bigos gołąbkowy

 

1 duża młoda kapusta (około 2kg)
1,2 kg mięsa mielonego
2 cebule
1 liść laurowy
4 ziela angielskie
5 ząbków czosnku (drobno pokrojonego)
3-4 woreczki ugotowanego ryżu
1 pęczek koperku (niekoniecznie)
1 słoiczek przecieru pomidorowego (200 ml)
2 łyżki przyprawy do zup w płynie ( lub sos sojowy )
sól, pieprz do smaku
3-4 łyżki oleju
5 łyżek wody

Na oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i mięso.
Dodać pokrojoną w kostkę kapustę, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy oraz 4 lub 5 łyżek wody
Wszystko poddusić do miękkości, dodać ugotowany ryż oraz pozostałe przyprawy i przecier pomidorowy.
Na końcu można wsypać posiekany koperek.

Bigos można zrobić również bez dodatku ryżu.