Suszone pomidory

Suszone pomidory3

 

2,5 kg pomidorów
Bazylia
Tymianek
Oregano
sól

Pomidory przecinamy na połówki i łyżką wydrążamy gniazda nasienne, oraz usuwamy miejsce przy którym rósł ogonek.
Układamy na kratce z piekarnika, lekko solimy i posypujemy obficie suszonymi ziołami

Suszone pomidory0
Wkładamy do nagrzanego piekarnika od 80 – 90 stopni i suszymy około 4 godzin przy lekko uchylonych drzwiczkach (termoobieg ułatwia suszenie i skraca czas)
Pod kratkę kładziemy blachę z piekarnika ( aby ściekał do niej sok)
Wyjmujemy je gdy są suche, i mają pomarszczone brzegi ale jeszcze nie wyschły na wiór

Suszone pomidory1
Przesypujemy do miski, dodajemy 0,5 łyżki octu i dokładnie mieszamy.
Wkładamy do suchych słoiczków na wysokość 3/4 słoiczka ponieważ w kontakcie z oliwą dosyć znacznie zwiększą swoją objętość, następnie dodajemy 2-3 ząbki czosnku i zalewamy je do pełna gorącym olejem, po czym zakręcamy pokrywkę i ustawiamy do góry dnem. Same się wtedy wekują.
Suszone pomidory2
Z tej ilości pomidorów wychodzą 3 małe słoiczki.