Wieniec z Frankfurtu

Wieniec z Frankfurtu

 

150 g masła o temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru
szczypta soli
2 łyżeczki cukru waniliowego
5 średnich jajek (rozmiar M) o temp. pokojowej
200 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia (15 g)
50 ml mleka


Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym oraz z solą.
Wbijać kolejno po jednym jajku,cały czas ucierając.
Do utartego ciasta wsypać obie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.
Wlać mleko,wymieszać i wyłożyć do prodiża uprzednio wysmarowanego i wysypanego bułką tartą.
Piec około 45 minut.
Ciasto można również przełożyć do okrągłej formy na babkę o średnicy 26 cm,piec w piekarniku nagrzanego do 180 stopni,około 35-40 minut.

Krem;
2 budynie śmietankowe(bez cukru)
600 ml mleka
6 łyżek cukru
250 g masła
1 łyżka spirytusu
Z mleka i cukru ugotować budyń,odstawić aż ostygnie po czym utrzeć z masłem,dodając łyżkę spirytusu.

Dodatkowo przygotować;
200 g konfitury z jagód
50 ml rumu

Ostudzone ciasto przekroić w poprzek na trzy placki i nasączyć rumem.
Na jeden placek wyłożyć konfiturę z jagód (lub dżem z czarnej porzeczki)
Przykryć drugim i wyłożyć kremem.
(Na każdy placek można nałożyć dżem i masę )
Całość wysmarować pozostałym kremem i posypać tartą czekoladą lub orzechami.