Dietetyczny jogurtowiec

Dietetyczny jogurtowiec

 

(przepis na tortownicę o średnicy 26 cm)

Spód;
1 i 1/3 szklanki mąki
1 jajko
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki maślanki
1/3 szklanki oleju


Wszystko razem utrzeć ,wlać do wysmarowanej tortownicy posypanej uprzednio bułką tartą.
Piec w temp. 180 stopni,około 25 minut (do suchego patyczka)

Masa;
800 ml gęstego owocowego jogurtu
300 ml bardzo zimnego niesłodzonego mleka skondensowanego
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 galaretki o dowolnym smaku

Galaretki rozpuścić w 750 ml.gorącej wody,ostudzić.
Zimne mleko ubić z cukrem waniliowym.
Jogurty wymieszać z gęstniejącą galaretkę,po czym dodać ubite mleko i ponownie wymieszać.
Masę wlać na upieczone ciasto,odstawić na kilka godzin do lodówki.

Spód w tym cieście może być różny,może to być biszkopt,biszkopciki lub spód zrobiony z płatków kukurydzianych.