Ciasto ze słonecznikiem

Ciasto ze słonecznikiem

 

Do masy kajmakowej dodałam ubitą śnieżkę z żelatyną, dzięki temu ciasto nie jest zbyt ciężkie ( można z tego zrezygnować )

Przepis na tortownicę o średnicy 29 cm.

Biszkopt kakaowy;

6 jajek

6 kopiastych łyżek mąki

1 łyżka mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki cukru

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1 kopiasta łyżka kakao

szczypta soli

Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, szczyptą soli i cukrem waniliowym, dodać żółtka

Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.

Wszystko delikatnie wymieszać.

Ciasto biszkoptowe przełożyć do formy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.

Piec około 20-25 minut do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180 stopni C.

 

Masa kajmakowa ze słonecznikiem;

300 g łuskanego słonecznika (niesolonego)

1 łyżka masła

1 płaska łyżka cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 puszka masy kajmakowej ( 460 g )

200 g masła o temperaturze pokojowej

1 śnieżka

2 łyżeczki żelatyny ( 10 g )

200 ml mleka (do ubicia śnieżki)

50 ml zimnej wody

Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła, wsypać słonecznik, cukier i cukier waniliowy, następnie prażyć cały czas mieszając aż ziarenka lekko zbrązowieją.

Odstawić do całkowitego wystudzenia, po czym odłożyć 4 łyżki ( do posypania ciasta)

Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić aż napęcznieje po czym rozpuścić na małym płomieniu.

Puszkę masy kajmakowej utrzeć z masłem, wsypać uprażony słonecznik, dodać ubitą śnieżkę oraz rozpuszczoną letnią żelatynę.

Można dodać również odrobinę spirytusu

 

Masa śmietankowa;

500 ml śmietany kremówki 30%

2 łyżeczki cukru waniliowego

2 łyżeczki żelatyny (10 g )

Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach wody, odstawić aż napęcznieje i rozpuścić

Zimną śmietanę ubić z cukrem waniliowym, dodać rozpuszczoną letnią żelatynę

 

Dodatkowo przygotować;

około 120 ml rumu

 

Wykonanie ;

Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na 2 krążki.

Każdy krążek nasączyć rumem, następnie na jeden biszkopt położyć masę kajmakową ze słonecznikiem i przykryć drugim krążkiem biszkoptu.

Na górę położyć masę z bitej śmietany i posypać odłożonym słonecznikiem.

 

Rada;

Można upiec biszkopt z połowy porcji, wtedy na masę kajmakową (utartą z masłem) kładziemy herbatniki namoczone w alkoholu, a na herbatniki wykładamy masę z bitej śmietany.