Ciasto ze słonecznikiem
Do masy kajmakowej dodałam ubitą śnieżkę z żelatyną, dzięki temu ciasto nie jest zbyt ciężkie ( można z tego zrezygnować )
Przepis na tortownicę o średnicy 29 cm.
Biszkopt kakaowy;
6 jajek
6 kopiastych łyżek mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kopiasta łyżka kakao
szczypta soli
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, szczyptą soli i cukrem waniliowym, dodać żółtka
Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
Wszystko delikatnie wymieszać.
Ciasto biszkoptowe przełożyć do formy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
Piec około 20-25 minut do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180 stopni C.
Masa kajmakowa ze słonecznikiem;
300 g łuskanego słonecznika (niesolonego)
1 łyżka masła
1 płaska łyżka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 puszka masy kajmakowej ( 460 g )
200 g masła o temperaturze pokojowej
1 śnieżka
2 łyżeczki żelatyny ( 10 g )
200 ml mleka (do ubicia śnieżki)
50 ml zimnej wody
Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła, wsypać słonecznik, cukier i cukier waniliowy, następnie prażyć cały czas mieszając aż ziarenka lekko zbrązowieją.
Odstawić do całkowitego wystudzenia, po czym odłożyć 4 łyżki ( do posypania ciasta)
Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić aż napęcznieje po czym rozpuścić na małym płomieniu.
Puszkę masy kajmakowej utrzeć z masłem, wsypać uprażony słonecznik, dodać ubitą śnieżkę oraz rozpuszczoną letnią żelatynę.
Można dodać również odrobinę spirytusu
Masa śmietankowa;
500 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki żelatyny (10 g )
Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach wody, odstawić aż napęcznieje i rozpuścić
Zimną śmietanę ubić z cukrem waniliowym, dodać rozpuszczoną letnią żelatynę
Dodatkowo przygotować;
około 120 ml rumu
Wykonanie ;
Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na 2 krążki.
Każdy krążek nasączyć rumem, następnie na jeden biszkopt położyć masę kajmakową ze słonecznikiem i przykryć drugim krążkiem biszkoptu.
Na górę położyć masę z bitej śmietany i posypać odłożonym słonecznikiem.
Rada;
Można upiec biszkopt z połowy porcji, wtedy na masę kajmakową (utartą z masłem) kładziemy herbatniki namoczone w alkoholu, a na herbatniki wykładamy masę z bitej śmietany.