Szybka szarlotka

Szybka szarlotka3

 

Przepis na prostokątną blaszkę o wym 24cm x 36 cm

Najpierw przygotowujemy nadzienie;
1,5 kg obranych jabłek ( może być więcej )
2 łyżeczki cynamonu
3-4 łyżki bułki tartej (ilość zależy od soczystości jabłek)
3-4 łyżki cukru (ilość wg uznania)

Jabłka kroimy na cienkie plasterki, po czym dusimy na małym ogniu do momentu aż lekko zmiękną, dodajemy cynamon, cukier, bułkę tartą, następnie wszystko dobrze wymieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

Ciasto;
400 g mąki
15 dag masła (o temperaturze pokojowej)
15 dag cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 kopiasta łyżka gęstej śmietany

Mąkę z proszkiem przesiać, dodać pozostałe składniki, i wszystko zagnieść.
Podzielić ciasto na dwie połówki.
Każdą część ciasta rozwałkować na blacie posypanym mąką.
Jedną częścią wykładamy tylko spód wysmarowanej formy, robimy widelcem dziury, kładziemy jabłka i przykrywamy drugą częścią ciasta.
Ponownie robimy dziury, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st,pieczemy około 45-50 minut
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Surowego ciasta nie trzeba schładzać w lodówce