Sernik kawowy z pierniczkami

Sernik kawowy z pierniczkami

 

1 kg mielonego twarogu (może być z wiaderka)
25-30 dag nadziewanych marmoladą pierniczków w polewie czekoladowej
80-100 g masła lub margaryny
5 jaj
1 szklanka (lub nieco więcej) cukru pudru
1 łyżka suchego budyniu
1 łyżka kaszy manny
1 kopiasta łyżka rozpuszczalnej kawy lub 3 łyżki rozpuszczalnego cappuccino (z cappuccino sernik będzie odrobinę słodszy)

Kawę lub cappuccino zalać jedną łyżką gorącej wody.
Masło, żółtka, napar z kawy i cukier puder utrzeć, następnie dodać ser i kaszę mannę wymieszaną z budyniem. Wszystko lekko wymieszać. Ważne aby sera nie ucierać za długo, bo robi się wodnisty.
Białka ubić ze szczyptą soli i dodać do masy serowej, wszystko wymieszać.

Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Połowę masy serowej wyłożyć do tortownicy, poukładać pierniczki, przykryć pozostałym serem.

Sernik z pierniczkami1
Piec około 50 minut w temperaturze 190 stopni.

Po upieczeniu ciasto pozostawić w piekarniku przez godzinę.
Po ostygnięciu polać sernik polewą kawową.

Polewa kawowa:
100 g czekolady mlecznej roztopić w kąpieli wodnej z 3 łyżkami wody i połową łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Można też wykorzystać czekoladę o smaku kawowym